Home > Nieuws > Van winterdip naar uitgerust de dag beginnen

Lekker slapen in de winter

De welbekende winterdip. Korte en donkere dagen, de feestdagen zijn achter de rug en nu? Januari en februari zijn voor veel mensen ‘moeilijke’ maanden om uit bed te komen. Hoe voorkom je nu dat je winterdip een winterdepressie wordt en je toch in deze periode energiek opstaat? Wij geven je een paar handige tips.

Slapen we echt langer in de winter?

Voordat we beginnen met de tips, eerst iets meer over de winterdip. We herkennen een winterdip aan een slecht humeur, vermoeid zijn en extra lang in bed willen blijven liggen. En dat komt door de korte, donkere dagen. Het goede nieuws is dat het vanzelf weer over gaat, zodra de dagen weer langer worden. Maar het kan wel elk jaar (tijdens de winter) terugkomen. Herken je het? Je bent niet de enige. Meerdere onderzoeken hebben zelfs uitgewezen dat we echt langer slapen in de winter. Gemiddeld genomen slapen we in de winter zo’n elf minuten langer dan in de zomer. Hoe korter de dagen, hoe langer in bed dus. Het lijkt er erop dat het daglicht ons slaapritme (deels) bepaalt. Minder daglicht zorgt er namelijk voor dat we vermoeider kunnen zijn en daardoor ook eerder naar bed willen, of wat langer kunnen slapen.

Voorkom je winterdip

Ondanks dat je winterdip vanzelf weer verdwijnt, kun je een paar dingen doen om het te verminderen of voorkomen. Zorg als eerste voor voldoende licht. Zoek zoveel mogelijk het daglicht op. Het liefst gelijk in de ochtend zodat je lichaam automatisch een seintje krijgt dat je dag begint. Blijf als tweede lekker in beweging. Ga dus niet bij de pakken neerzitten of stoppen met sporten net nu je zo goed bezig was. Blijf jezelf ook in de wintermaanden uitdagen om te blijven bewegen. Een wandelingetje (pak je gelijk dat licht mee) of een extra fitness uurtje. Sporten zorgt ervoor dat je je energieker en blijer gaat voelen. Heel bevorderlijk dus om een eventuele winterdepressie tegen te gaan.

Blijf nog eventjes liggen

Wanneer je in de winter toch vermoeider bent en je het liefst in de ochtend nog een keer wil omdraaien, dan zeggen onze slaapexperts: blijf nog even liggen. Gun jezelf die tijd om weer even op te laden, maar zorg er dan wel voor dat je comfortabel ligt op een matras die jouw lichaam op de juiste plekken ondersteund. Zo voorkom je eventuele rug- of nekklachten. Zorg er daarnaast ook voor dat je jezelf goed warm houdt tijdens de winterkou. Dat doe je door bijvoorbeeld een kruik mee te nemen in bed, van te voren warm te douchen, maar ook met een comfortabel winterdekbed. Kortom, pak dat uurtje extra slaap, blijf warm en daarna weer fris de dag beginnen!

Wilt u ook lekker slapen in de winter? Laat Goodnight Slaapkamers u helpen! Maak een afspraak bij Goodnight Slaapkamers!

17 januari 2023 Door: Goodnight

Wellicht ook interessant

Laat uw Hästens boxspring gratis controleren

Laat uw Hästens boxspring gratis controleren

Is uw Hästens boxspring al een paar jaar oud? Boek dan een gratis service check-up bij Goodnight Slaapkamers. Een opgeleide Hästens specialist komt bij u thuis en kijkt uw boxspring op alle belangrijke punten goed na. Alle mechanische en technische onderdelen worden...

Lees meer
Tréca Paris: slapen in Franse stijl

Tréca Paris: slapen in Franse stijl

Het beste van het beste in Franse stijl. Tréca Paris staat wereldwijd bekend om de beste vakmensen die de ambacht tot in de kleinste details beheersen, typisch Frans design en materialen van hoge kwaliteit. De mogelijkheden om te personaliseren zijn eindeloos doordat...

Lees meer
Uitgerust de feestdagen in

Uitgerust de feestdagen in

Het is weer december: een maand vol gezellige feestdagen. Leuk, maar soms ook heel druk. U kent het wel, lekker lang tafelen met familie en vrienden, maar ook rennen en vliegen om de perfecte cadeaus te scoren en het lekkerste eten op tafel zetten. Met als gevolg:...

Lees meer

Maak online een afspraak

Wilt u graag geadviseerd worden door één van onze adviseurs op een moment dat het u past? Maak dan nu online een afspraak.